Doktor Who

Go down

Doktor Who Empty Doktor Who

Post by Guest on Sat Aug 21, 2010 9:56 pm

Doctor Who

Doctor Who je britanska znanstveno-fantastična televizijska serija. Emitira se na BBC-u od 1963. uz povremene pauze. Govori o pustolovinama tajanstvenog izvanzemaljca, poznatijeg kao Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor u svom svemirskom brodu, TARDIS-u. Putujući sa svojim mnogim suputnicima istražuje svemir i vrijeme, rješava probleme te se susreće s različitim čudovištima.

Serija je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana znanstveno-fantastična serija u svijetu te kao "najuspješnija" znanstveno-fantastična serija ikada (što uključuje ocjene gledatelja, prodaju DVD-a, knjiga i dr.). Ona ujedno predstavlja jedan od značajnijih dijelova današnje britanske kulture. Serija ima kultni status u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i u svijetu. Dobila je priznanje od publike i kritičara kao jedna od najboljih televizijskih serija. Osvojila je BAFTA nagradu za najbolju dramsku seriju u 2006. godini te je ostvarila mnoge pobjede u kategoriji dramske serije. Posebna je po svojim maštovitim pričama, niskobudžetnim, no originalnim specijalnim efektima te po uporabi elektroničke glazbe.

Serija je originalno prikazivana od 1963. do 1989. Nakon neuspješnog filma iz 1996., ponovno je pokrenuta 2005. Iz Doctora Who-a također su potekle tri druge serije u kojima su glavni likovi bili prijatelji Doktora. To su Torchwood, Pustolovine Sare Jane i K-9.

Doktora je glumilo jedanaest glumaca. Mijenjanje glumaca zapisano je u scenarij te se tako predočava regeneracija, u kojoj lik Doktra preuzme novo tijelo te poprimi malo drugačiju osobnost. Iako su sva lica Doktora različita, ona upotpunjavaju istu osobu. Doktora trenutno glumi Matt Smith, a u ulozi njegove suputnice, Amy Pond, nalazi se Karen Gillan. S petom sezonom serije dolazi i novi logo, koji je ustvari ikona TARDIS-a.Doktor

Lik Doktora je isprva bio obavijen velom tajni. O njemu se znalo samo da je ekscentrični izvanzemljski putnik velike intaligencije koji se bori protiv zla putući kroz vrijeme i prostor u svom starom, nepouzdanom svemirskom brodu zvanom TARDIS (eng. Time And Relative Dimension(s) In Space). S vremenom je otkriveno da je Doktor jedan od Vremenskih Lordova s planeta Gallifreya. Kao takav ima sposobnost regeneracije svog tijela kada se nalazi u smrtnoj opasnosti. Doktor je prošao kroz 10 regeneracija (od mogućih 12). Svaka njegova nova osoba ima svoje osobine, načine ponašanja i sposobnosti, ali ona i dalje ima sjećanja i iskustva prijašnjih Doktora. Tako imamo:

1. Prvog Doktora (William Hartnell, 1963.-1966.)
2. Drugog Doktora (Patrick Throughton, 1966.-1969.)
3. Trećeg Doktora (Jon Pertwee, 1970.-1974.)
4. Četvrtog Doktora (Tom Baker, 1974.-1981.)
5. Petog Doktora (Peter Davison, 1981.-1984.)
6. Šestog Doktora (Colin Baker, 1984.-1986.)
7. Sedmog Doktora (Sylvester McCoy, 1987.-1989., 1996.)
8. Osmog Doktora (Paul McGann, 1996.)
9. Devetog Doktora (Christopher Ecclestone, 2005.)
10. Desetog Doktora (David Tennant, 2005.- 2010.)
11. Jedanaestog Doktora (Matt Smith, 2010.- sada)

I drugi su glumci glumili Doktora, ali veoma rijetko i ne više od jednog puta. Usprkos ovim promjenama u osobnosti Doktor ostaje znatiželjni pustolov visokih moralnih načela koji probleme radije rješava pomoću svog uma nego nasiljem.


Suputnici

Doktor gotovo uvijek putuje u društvu, najviše s tri suputnika. Od početka serije (1963.) više od 35 glumaca našlo se u toj uloui. Suputnice prvog Doktora bile su njegova unuka, Susan Foreman (Carole Ann Ford) te dvoje učitelja, Barbara Wright (Jacqueline Hill) i Ian Chesterton (William Russell). Doktor obično dobiva nove suputnike i gubi stare; ponekad se vrate kući ili imaju drugi razlog: ljubav, mjesto koje su posjetili itd. Neki su čak i umrli na putovanjima.

Iako su većina Doktorovih suputnika bile mlade i lijepe djevojke, produkcijski tim originalnog Doctora Who-a dugo nije bio za nikakav otvoreni romantični zaplet. No to se promijenilo u filmu, kada je osmi Doktor poljubio svoju suputnicu, Grace Holloway. Početkom novih sezona 2005. deveti Doktor i Rose Tyler (Billie Piper) ponašali su se kao par, no oni bi to zanijekali


ovo je bio 10.Doktor(David Tennant):

Doktor Who 309c6f003642

Doktor Who 6216a922f330

Doktor Who 421e41d079ec

ova s njim je Billie Piper koja je glumila Rose Tyler suputnicu 9 i 10.Doktora a ona je prije bila i pjevačica

a da 11.Doktor je Matt Smith:
Doktor Who C50675bd5c8f

a njegova suputnica je Karen Gillan ova pored njega u seriji se zove Amy Pond

Guest
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum